In Pieces VR

 

 

Títol:                    In Pieces VR
Format:               Documental experimental / Experiència de Realitat Virtual (Room-scale)
Durada:               10-12 minuts

Sinopsi:

In Pieces VR és la primera instància de In Pieces. Sketches of a Dystopian Present, un projecte que explora nous formats per explicar històries de crisis polítiques actuals. Aquesta primera instància és un documental experimental creat com a experiència de realitat virtual, i parla de l’experiència personal de ser un pres polític o ser-ne un familiar directe. Explora els casos d’en Jordi Cuixart, la Txell Bonet i l’Anna Forn.

 

L’obra: 

In Pieces VR és una experiència d’entre 10 I 12 minuts, que presenta una narrativa concèntrica`. A partir d’un espai inicial, es pot navegar a una de les quatre escenes, després de les quals es torna al principi però sense l’element que permet la navegació a aquella escena en concret. Després de veure les quatre, es passa a un espai final on per primer cop es presenta una mica de context del que s’ha explicat.

 

 

Drawio-Diagram02

 

 

L’experiènca ofereix a l’usuari un espai fortament abstracte, amb figures virtual vagament esbossades que esdevenen animacions i elements interactius a través i al voltant dels quals hom es pot moure, mentre s’escolten relats personals sobre el cas documentat: un passeig pel pati de la presó, un viatge en tren a Madrid, o la incomoditat i estranyesa dels primers vis-a-vis.

 

 

In Pieces VR tracta d’un exemple local d’un fenomen global: la presó política, més generalment, la repressió. S’adreça al públic internacional, en particular mitjançant una estratègia basada en l’abstracció i la micronarrativa. D’aquesta manera, intencionadament, es deixa molt espai a la imaginació del visitant, permetent-li fer les seves pròpies connexions amb el seu context personal i polític. La hipòtesi de treball és que això crearà una experiència emocional molt diferent d’aquella que es pot aconseguir veient un documental sobre un cas específic, però aliè al cap i a la fi.

 

 

Així és com els personatges del documental adquireixen el seu significat: com un híbrid entre un cas específic i allò que hom hi projecti. Alhora, In Pieces VR és un exemple interessant de com una obra d’art i RV que està tan lluny del realisme pot crear una sensació de ser a un altre lloc tan potent i, segons diversos visitants, una experiència impactant.

 

Exposició:

  

In Pieces VR es va peresentar per primer cop a Gazelli Art House, a London (Regne Unit), del 16 asl 31 d’octubre de 2018.

Posteriorment s’ha exposat a:

  • Jump Into the Light VR Cinema a Nova York (EUA), 21 de febrer, 2019
  • Centre for the Study of Emotion and Law, inauguació. Royal Holloway, University of London. Bedford Square, Londres (Regne Unit). 22 de març, 2019.
  • Casa de la Demòcràcia i els Dretas Humans. 23 i 24 d’abril de 2019. Berlin (Alemanya).
  • Escola Superior de Música de Catalunya, Barcelona, 29 de novembre de 2019.

 

 

També s’ha presentat als actes següents:

  • i-Docs Conference (March 2018; Bristol, UK).
  • New Narratives Collaborative Symposium – Ravensbourne / Royal Holloway (July 2018; London, UK)
  • Conference Keynote at Bridges of Media Education 2018 (September 2018; Novi Sad, Serbia)
  • The Immersive Kind Collective event, Hobs3D Digital Foundry (November 2018; London, UK).
  • Movement and Immobility: Catalan Political Prisoners and exiles. Who are we? Symposium. Tate Modern, London, UK. May 2019.